Muzeul de Artă al Municipiului Oltenița (în relocare)

 

Muzeul este închis, în relocare.

 

Muzeul de Artă al municipiului Olteniţa a fost deschis pentru public în anul 2001. Acest muzeu, până în prezent unic în ţară, deoarece este amenajat într-un spaţiu neconvenţional, într-o construcţie destinată special pentru redistribuirea apei potabile locuitorilor oraşului, este un punct de atracţie pentru turişti. Turnul de Apă, după ce şi-a făcut datoria cu prisosinţă timp de cinci decenii, timp de 30 de ani a fost o vestită cârcimă, iar pentru că cei ce l-au avut în administraţie nu s-au îngrijit să-l repare şi a fost părăsit, a căpătat o trista destinaţie, loc de refugiu al aurolacilor locali.
Cineva s-a gândit însă, că în acest spaţiu s-ar putea amenaja un muzeu şi încă un muzeu de artă. Cum patrimoniul pentru un muzeu de artă nu exista, clădirea a funcţionat timp de 2 ani ca o galerie de artă. Câţiva artişti locali, aproape toţi pictori amatori, au expus din creaţiile lor, dar în toate cazurile, după două - trei săptămâni şi-au retras exponatele şi muzeul a fost mult timp închis. În anul 2003, printr-un efort deosebit şi cu ajutorul unor artişti plastici olteniţeni, care au făcut donaţii, Muzeul de Artă şi-a alcătuit patrimoniul său. Cu toate că numărul obiectelor de artă din patrimoniul muzeului este încă destul de modest, numeric dar şi din punct de vedere artistic, sunt câteva exponate susceptibile să facă parte din patrimoniul cultural naţional. Unele realizări artistice vor fi chiar propuse Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor, pentru a fi clasate în categoria tezaur. Vom prezenta aceste realizări artistice remarcabile, cu speranţa ca publicul avizat, în timpul liber, îşi va îndrepta atenţia spre acest lăcaş de cultură.

"Avânt", este un bust sculptat în marmură albă de artistul Alexandru Severin, care în perioada interbelică a poposit pe meleagurile din jurul Olteniţei. In mai multe comune din jurul municipiului Olteniţa se întâlnesc monumente comemorative, sculptate sau turnate în bronz, realizate de artist. O sculptură, identică cu bustul de marmură aflat în muzeul de la Olteniţa, este expusă la Muzeul Naţional de Artă al României. Despre modul cum a ajuns această remarcabilă realizare artistică la Olteniţa, se ştie puţin şi foarte vag. După unele informaţii bustul de marmură ar fi fost găsit într-o comună apropiată, în pivniţa unei case, de unde a ajuns la cantina fostului Trust de Construcţii Bucureşti. Aici a stat mult timp pe un piedestal. Cum localul era des închiriat pentru nunţi, în anul 1988, nişte nuntaşi ameţiţi de licoarea lui Bacchus, au trântit sculptura pe pardoseala din ciment, i-au rupt capul, cu care au început apoi să joace fotbal. Este un act de vandalism demn de Codul Penal. Peste câteva zile bustul a ajuns la muzeu, unde a fost restaurat şi apoi a fost expus în expoziţia muzeului de artă. Opera este semnată: Al. Severin, 1940.
În anul 1999, profesorul de desen Nicolae Trepăduş, originar din satul Valea Popii, dar stabilit în Bucureşti, a oferit Muzeului din Olteniţa spre achiziţie mai multe realizări artistice ale sculptorului-medalist Gheorghe Stănescu. Cum muzeul nu dispunea de astfel de fonduri, ofertantul şi-a retras piesele, dar a donat câteva din ele. Sculptorul Gheorghe Stănescu, născut în Olteniţa, a fost bine apreciat la vremea lui. El a realizat efigia multor medalii realizate de monetăria statului în perioada interbelică. În Muzeul de Artă de la Turnul de apă este prezent cu sculpturile de mai jos:
- "Bătrână povestind", este o sculptură turnată în ghips patinat, care reprezintă o bătrână în mărime naturală, realizată de artist în anul 1912, în timp ce-şi desăvârşea studiile la Viena. Ea a fost expusă la salonul "Kűnstler - Haus", unde a fost premiată. După unii critici de artă, expresiva sculptură ar înfăţişa-o pe bunica sculptorului. O atenţie deosebită merită îmbrăcămintea de epocă. O replică sculptată în lemn a lucrării a fost expusă în acelaşi an la Bucureşti, în salonul "Tinerimea Artistică". Sculptura în lemn a fost cumpărată de către scriitorul N. D. Cocea.
- "Leonard", sculptură turnată în ghips, este un bust în mărime naturală, care îl reprezintă pe cântăreţul de operă, tenorul Nicolae Leonard (1886-1928).
- "Tinereţe", este o sculptură turnată în ghips, în care este înfăţişată sora sculptorului.
În expoziţia muzeului sunt prezente şi câteva lucrări de pictură şi grafică realizate de pictori contemporani consacraţi ca Aflorii Elena, Constantin Baciu şi Cici Constantinescu.
"Peisaj bucureştean", acuarelă, semnată Aflorii Elena, datată 1963;
"Scenă din spectacol", grafică în cărbune, de C. Baciu, datată 1963:
"Dunărea la Tulcea", pictură ulei pe carton, de Cici Constantinescu, datată 1963.
Din patrimoniul Muzeului de Artă fac parte şi realizări artistice ale artiştilor plastici olteniţeni: Florian Sofian, Vali Ciobanu şi Cristina Neagu-Pârvu, care au îmbogăţit patrimoniul cu donaţiile lor.
Prof. Sofian Florian este prezent cu lucrarea de pictură "Turnul de Apă", realizată într-o cromatică pastelată, care impresionează plăcut;
Vali Irina Ciobanu, are mai multe lucrări de grafică ca: "Bunica", "Autoportret", "Nichita" sau "Natură statică"
Cristina Neagu-Pârvu, stilist, excelează prin peisaje marine şi lucrări de scenografie.

 

Muzeul de Artă al Municipiului Olteniţa
Adresa
: Judeţ Călăraşi, Localitatea OLTENIŢA, str. Argeşului nr. 2A, cod poștal 915400
Telefon/Fax: 0242.511.174
E-MAIL: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Acces: în apropierea primăriei
Program: închis
Clădire monument istoric: CL-II-m-B-14695
Profil: Artă plastică, artă decorativă

 

Avant-2
Batrana-povestind
Dunarea-Tulcea-Cici-Constantinescu
Leonrd-de-Stanescu
Peisaj-bucurestean-de-Aforii-Elena
Scena-din-spectacolul-Azilul-de-noapte-Baciul
Tinerete-de-Gh-Stanescu
Turnul-de-Sofian-Florian

 

Contact

Adresa: Muzeul Civilizației Gumelnița, str. Argeșului nr. 101, 915400 Oltenița, jud. Călărași, România.
Telefon/fax: 0242.511.174

E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

fbMuzeul Civilizației Gumelnița pe Facebook

Program și acces

Programul de vizitare al muzeului pentru localuri ( Str. Argeșului nr. 6A și Str. Argeșului nr. 101) 

• Luni – închis pentru vizitare/lucru cu publicul;

• Marți – Vineri între orele 08:00 – 16:00;

• Sâmbătă între orele 09:00 – 17:00.

• Duminică – închis

AFCN