http://imagoromaniae.ro/

Proiectul ImagoRomaniae


Imago Romaniae este un proiect al Muzeului Naţional de Istorie a României. Proiectul presupune descoperirea unui univers complex, pentru că Imago Romaniae se referă IMAGINEA spaţiului românesc, în cea mai cuprinzătoare formă a sa, fie reală sau imaginară, care merge de la sfârşitul secolului al XIII-lea până în anul 1945 (cu posibilitatea de extindere până în anii 1970 sau 1980).

Imago Romaniae prezintă hărţi, litografii, gravuri, picturi, cărti poştale sau fotografii.


Imago Romaniae are în vedere punerea în valoare a importantului fond de imagini aflat în fototeca Muzeului Naţional de Istorie a României, în biblioteca instituţiei, precum şi în alte colecţii ale patrimoniului muzeului. Nu ne vom limita doar la ceea ce este "în curtea noastră", ci vom avea în vedere şi alte fonduri documentare, prin colaborări cu alte instituţii, din ţară şi străinătate, precum şi cu colecţionarii particulari.

Pentru că imaginile ne pot spune, spre exemplu cum se vedeau aceste locuri prin ochii străinilor (dacă ar fi să ne gândim la reprezentările cartografice, artistice sau fotografice care merg din secolul al XIII şi până la jumătatea secolului al XIX-lea) sau ale localnicilor, cum arătau oraşele, satele, edificiile, infrastructura României acum 150, 100 sau 50 ani sau ce locuri îşi alegeau românii pentru "odihnă şi tratament".
Vizitatorii au ocazia să descopere ei înşişi cât de mult s-a schimbat sau s-a mai păstrat peisajul natural şi cel creat de om din teritoriile româneşti în cursul ultimelor câteva sute de ani.

Astfel, cei interesaţi de satul românesc îşi vor satisface curiozitatea accesând tema Lumea satului; cei care sunt atraşi de urbanism vor găsi aici o multitudine de categorii dedicate oraşului românesc (pornind de la Vederi generale, trecând prin Instituţii, ajungând la Monumente, Străzi şi bulevarde şi chiar Hoteluri şi cazinouri!); pentru cei pasionaţi de cartografie există o secţiune dedicată Hărţilor, unde vor găsi o serie de astfel de documente, deosebit de interesante; momentele importante din istoria poporului român (fie că vorbim de Războaie sau alte evenimente politice, sociale sau culturale), au la rândul lor secţiuni dedicate. Nu am lăsat deoparte nici Bisericile şi Mânăstirile, Staţiunile, Reşedinţele sau Viaţa artistică.


http://imagoromaniae.ro/

 

FaLang translation system by Faboba